ostrosłupy
Nick : Zad1.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny om krawędzi podstawy 4√2,którego wszystkie
ściany boczne są trójkątami prostokątnymi .Pole powierzchni wynosi ?
Zad2.Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 9 ,a wysokość ściany bocznej ma
długość 12.Objętość wynosi ?
14 gru 19:33
dero2005:

a = 4
√2
h
s =
√l2 − (a2)2 = 2
√2
14 gru 19:45
Alfa:

zad.1.
a = 4
√2
z tw. Pitag. 2b
2 = a
2
2b
2 = 32 /:2
b
2 = 16
b = 4
P
c = P
p + P
b = ...
14 gru 19:45
dero2005:

h = 9
h
s = 12
h
s2 = h
2 + (
a2)
2
a
2 = 4(h
2 − h
s2)
| | a2*h | | 4 | |
V = |
| = |
| h(h2 − hs2) = |
| | 3 | | 3 | |
14 gru 19:51
Alfa:

Zad.2.
H = 9
h = 12
H
2 + x
2 = h
2
81 + x
2 = 144
x
2 = 63
x = 3
√3
a = 2x = 6
√3
P
p = a
2 = ...
14 gru 19:52
Alfa:
14 gru 19:53
dero2005:
korekta do poprzedniego postu
14 gru 19:53