Granice
DominikG: Oblicz granice
lim (
√ 4n2 − 9n − 2n ) =
14 gru 19:29
Krzysiek: | | a2−b2 | |
a)korzystasz ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
b) korzystasz z liczby 'e'
14 gru 19:33
DominikG: szczerze mówiąc nic mi to nie mówi ? i jak we wcześniejszym zadaniu − moje rozwiązania:
| | 9 | |
1) = ( √n2 (4− |
| ) − 2n) = (−2n + n √4) = −2n + 2n = n(−2 + 2) = n x 0 = 0 zbieżny |
| | n | |
| | | | n(4 + 0) | | 4 | |
2) = ( |
| )n = ( |
| )n = ( |
| )n = |
| | | | n(4 + 0) | | 4 | |
1
n = 1 zbieżny
14 gru 19:59
Krzysiek: źle zarówno w pierwszym jak i drugim masz symbole nieoznaczone, nie możesz cześcowo przechodzić
do granicy bo właśnie dostajesz złe wyniki.
(1+1/n)
n nie zmierza do 1
14 gru 20:06
DominikG: szczerze to ja już nic nie kapuje..... uświadomiłeś mi że jutro czeka mnie KAPA
z matemaksa zrozumialem że:
1/n = 0 dalej (1+0)
n wychodzi 1
n a przy n→
∞ zawsze wychodzi 1
Dalej proszę Cię o rozwiązanie tych 2 przykładów może uda mi się samemu do tego dojść
14 gru 20:14
Krzysiek: Nie, 1n=1, ale (1+(coś co zmierza do zera))n niekoniecznie musi zmierzać do jedynki.
Poczytaj, poszukaj przykładów z liczbą 'e'
co do przykładu. a) wzór skróconego mnożenia napisałem, skorzystałeś z niego?
14 gru 20:18
DominikG: Teraz ide odpocząć

ale wróce i odpisze

musze jeszcze uzupełnić wiedze co do
literki `e` bo to jest coś nowego dla mnie xD
14 gru 20:34
DominikG: no to moze tak :
| | 4n+7 | | (4n+5)+2 | | 2 | |
lim ( |
| )n = ( |
| )n = (1+ |
| )n → e2 |
| | 4n+5 | | 4n+5 | | 4n+5 | |
14 gru 23:47
Franek: źle zbiega do √e
a w pierwszej granicy pomnóż przez sprzężenie licznik i mianownik
14 gru 23:59
DominikG: a drugie wygląda tak;
| (√4n2−9n)2 − (− 2n)2 | |
| = 4n2 − 9n − 4n2 = −9n → −∞ |
| √4n2−9n − 2n | |
chyba coś popieprz.......
15 gru 00:01
DominikG: nie rozumie

gdzie co zbiega do
√e
15 gru 00:03
DominikG:
15 gru 11:15
DominikG: dalej nie wiem ktos wytłumaczy

prosze
15 gru 13:00
Krzysiek: | | −9n | |
a) √4n2−9n−2n= |
| |
| | √4n2−9n+2n | |
dzielisz licznik i mianownik przez 'n' , granica to −9/4
b)zmierza do e
1/2=
√e
15 gru 13:41