Zbieżność - kryterium d`Alemberta
DominikG: Zbadaj zbieżność szeregu z kryterium d`Alemberta.
14 gru 19:24
Krzysiek: skoro wiesz jakie kryterium masz zastosować, to gdzie jest problem?
14 gru 19:32
DominikG: o to chodzi, że mi i bratu wychodzą rożne wyniki i chciałem to sprawdzić z waszą pomocą mój;
| | 3n + 1 + 4 + 1 | | n! | | 3n + 6 | | n! | |
= |
| x |
| = |
| x |
| = |
| | (n + 1)! | | 3n + 4 | | n!(n + 1) | | 3n + 4 | |
| 6 | | 3 | |
| = |
| → 0 czyli zbieżny |
| (n + 1)4 | | +∞ | |
14 gru 19:47
Krzysiek: | | 3(n+1)+4 | | 3n+7 | |
an+1= |
| = |
| |
| | (n+1)! | | (n+1)! | |
po drugie nie wiem w jaki sposób otrzymałaś przedostatnią równość...
ale tak, wychodzi szereg zbieżny.
14 gru 19:50
DominikG: Czy ja dobrze rozumie ?
ostanie równanie wychodzi:
| | 7 | |
= |
| → 0  |
| | 4n+4 | |
ponieważ;
| | 7 | | 7 | |
lim |
| = można wizualnie zapisac to tak; [ |
| ] a z tego wynika że dąży do → 0 |
| | 4n + 4 | | +∞ | |
14 gru 20:07
Krzysiek: | | 3n+7 | | n! | | 3n+7 | | 1 | |
an+1/an= |
| * |
| = |
| * |
| →1*0=0 |
| | (n+1)! | | 3n+4 | | 3n+4 | | n+1 | |
Nie wiem w jaki sposób otrzymujesz: 7/(4n+4)...
14 gru 20:12
DominikG:
| | 3n+7 | | n! | |
= |
| * |
| = oczywiście n! skracają sie a tak samo 3n takze się skrócą, a |
| | n!(n+1) | | 3n+4 | |
reszte normalnie mnoze i wychodzi =
| 7 | | 7 | |
| = |
| i dalej tak jak napisałem wyżej... |
| (n+1)4 | | 4n +4 | |
ja natomiast nie wiem czemu tych 3n nie skracasz tylko (przenosisz) ale wynik wychodzi taki sam

wiec moze to zalezy tylko od techniku nauczania

14 gru 20:20
Krzysiek: | | a+b | | b | |
 jak to się skraca... że niby: |
| = |
| ? |
| | a+c | | c | |
może:
| sinx | |
| =sin ?  |
| x | |
14 gru 20:22
DominikG: ok dzieki tu już widze swój karygodny błąd

− chyba czas na przerwe

zamykam temat

dzieki
14 gru 20:32