Liczby zespolone
Kurtz:
Podany wielomian przedstawic w postaci iloczynow dwumianu.
z3−3z2+3z−1+8i
Szukam wiec pierwiastkow.
z3−3z2+3z−1+8i=0
z3−3z2+3z−1=−8i
(z−1)3=−8i
z−1=3√−8i
z=1+3√−8i
3√−8i={−2i; √3+i; −√3+i}
Tak wiec:
z1=1−2i
z2=1+√3+i
z3=1−√3+i
Ale moje pierwiastki roznia sie znakami od tych z odpowiedzi, co robie tutaj nie tak?
14 gru 19:04
Kurtz: Czy jest ktos w stanie wyjasnic mi, dlaczego pierwiastki zadanego wielomianu powinny miec inne
znaki?
Bylbym bardzo wdzieczny
14 gru 20:23
Kurtz: Czy jest ktos w stanie wyjasnic mi, dlaczego pierwiastki zadanego wielomianu powinny miec inne
znaki?
Bylbym bardzo wdzieczny
14 gru 20:24
Kurtz: Czy jest ktos w stanie wyjasnic mi, dlaczego pierwiastki zadanego wielomianu powinny miec inne
znaki?
Bylbym bardzo wdzieczny
14 gru 20:24
nikon: jeśli wielomian ma pierwiastki np. a oraz b to można go zapisać (x−a)(x−b) może nie zauważyłeś,
że ten minus powoduje zmianę znaków na przeciwne
14 gru 20:26