jak to obliczyć
Iwona: wykaż, że funkcja f(x)= x2 + x*log59 +log253 ma jedno miejsce zerowe
14 gru 18:48
krystek: Δ musi być =0
14 gru 18:51
Iwona: no oki, ale jak obliczyć
log253
14 gru 18:52
krystek: rozpisz Δ=...
14 gru 18:53
Iwona: Δ=(log59)2−4*1*(log253)
14 gru 18:55
Iwona: ale jak obliczyć potęgę logarytmu, bo tak to wiem ogólnie jak to zrobić, ale nie mam pojęcia
jak obliczyć potęgę logarytmu
14 gru 18:56
krystek: log59=2log53
14 gru 18:58
Iwona: ale jak to podnieść do potęgi...
14 gru 18:58
krystek: 4log253−4log23=..
14 gru 18:59
Iwona: no dobrze ale log2 jak się oblicza ?
14 gru 19:00
krystek: a co tutaj chcesz liczyć? masz 0 i już
a log2x=logx*logx
14 gru 19:02
Iwona: a jeszcze jedno pytanie jakim cudem Ci wyszło z (log
59)
2 liczba 4log
253

14 gru 19:07