Ile wynosi obniżka?
123: Prowizja od kredytu wynosiła 5% i została obniżona do 4%. Ile wynosiła obniżka?
14 gru 18:46
Panko: koszt kredytu = 1 +0.05*1 gdzie umowne 1 to cały kredyt
nowy koszt = 1+ 0.04 *1
obniżka o p *100% : (1 +0.05*1) *(1−p)=1+ 0.04 *1
14 gru 19:41
pigor: ..., a nie jest to o 1 punkt procentowy, czyli 1:5%=
20% − szukana
obniżka prowizji kredytu z 5% na 4% i tyle

,bo ja rozumiem, że
nie chodzi tu o obniżkę kredytu w wyniku obniżki danej prowizji, czyli
04%k= (100−x)%*105%k ⇔ 99,05= 100−x ⇔
x= 0,95
≈1 [%] 
.
14 gru 20:06
Panko: Gdyby miał być 1pp to wyraźnie by to napisano !, że prowizja została zmniejszona
o 1pp.
Przemyśl kiedy obniżka z n% na (n−1)% ⇔ zmaina jest o 1pp
14 gru 20:59
wredulus:
ale to jest o 1pp ,,, czyli o 20%
tu nie jest pytanie o ile mniej człowiek zapłaci ... bo prowizja jest od kwoty pożyczanej ... a
nie oddawanej ... a więc w treści zadania nie ma odpowiednich danych do wyliczenia calkowitego
kosztu kredytu ... jest tylko informacja o tym ile bank pobiera 'na start' i pytanie brzmi ...
o ile obniżono kwotę pobieraną 'na start'
odpowiedź: o 1pp czyli obniżka w wysokości 20%
14 gru 21:41
pigor: ...dlatego uważam, że zadanie nie jest jednoznacznie określone,
a teraz każdy chciałby to robić czy ma pojęcie, czy nie ma na ten temat,
dlatego może autor postu niech się wypowie, jak ma do niego odpowiedź,
albo niech podał źródło (skąd je ma, albo kto mu je dał

) tego zadania .
14 gru 22:17
Panko: Jaka piekna katastrofa !
Oczywiście mozna udzielić takiej odpowiedzi : że obniżka prowizji wyniosła 1pp.
Ale prosze czytać polecenie.Nie ma jednoznaczności w tym pytaniu ( no może dla
ucznia)
Ile wynosi −−obniżka ceny kredytu ? −−−− obniżka prowizji od kredytu ?
Odpowiedziałem Na pytanie : O ile % zmalała cena k r e d y t u ( całego).
14 gru 22:21
pigor: ..., tak, właśnie, sądzę, że równie dobrze to zadanie mogło być pod
wzmianką (paragrafem) o punktach procentowych np. w SP lub Gimnazjum.
14 gru 22:41
wredulus: Ekhm ... pytanie brzmi −−− ile wynosila obnizka .... obnizka czego? Prowizji ... bo o niej mowa
w zadaniu
14 gru 22:50
wredulus:
To tak samo jakby bylo zadanie.
Obnizono cene wyposazenia dodatkowego samochodu z 5'000 do 4'000. O ile obizno cene?
14 gru 22:51
123: Zadanie dostałam od znajomej, prawdopodobnie poziom szkoły średniej. O tym zadaniu wiem tylko
tyle co Wy, nie znam prawidłowej odpowiedzi. Również dla mnie pytanie nie jest do końca
jednoznaczne, dlatego zwróciłam się do Was z prośbą o pomoc w jego rozwiązaniu. Na jednym z
innych portali internetowych było bodajże to samo zadanie i odpowiedzią był 1 pp. Tak więc
może to właśnie jest prawidłowa odpowiedź. W każdym razie dzięki za pomoc i cenne wskazówki.
14 gru 23:36
pigor: ..., o to mi chodziło, dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie.
14 gru 23:41