fizyka
ich: Do jednorodnego krążka o promieniu r=40cm i masie m=50kg przyłożono stycznie do jego obwodu
siłę owartości F=50N. Po jakim czasie t krążek uzyska prędkość kątową ω= 100 1/s
14 gru 18:38
Krzysiek: M=r*F
M=Iε
M−moment siły
ε−przyspieszenie kątowe
I−moment bezwładności krążka
14 gru 18:55
ich: I co moge teraz zrobic z tym ?
14 gru 18:58
Krzysiek: wyliczyć ε.
14 gru 19:00
Panko: no ε=2r*F/mr2 ε=2F/mr = 100 [N]/ 50*0.4 [kg*m] =5 [rad/s2]
ω=εt ⇒ 100 [rad/s] = 5 [rad/s2]* t ⇒ t= 5 [s]
14 gru 19:16