Indukcja matematyczna (2⋀n+2 + 3⋀2n+1) jest podzielne przez 7
Tomek: Pomożecie w zadaniu?
Stosując indukcje matematyczną obliczyć?
(2⋀n+2 + 3⋀2n+1) jest podzielne przez 7
14 gru 18:21
Tomek: please
14 gru 18:52
Bogdan:
Najpierw zapiszemy porządnie treść zadania (pewnie dlatego nikomu nie chciało się za to
zabrać).
Stosując indukcje matematyczną wykaż (a nie oblicz), że 2n+2 + 32n+1 jest podzielne
przez 7.
Krok pierwszy − sprawdzenie.
Dla n= 1: 21+2 + 32*1+1 = 23 + 33 = 35 = 7*5
Krok drugi − założenie.
Możemy krok pierwszy wykonywać dla kolejnych liczb naturalnych: dla 2, 3, 4, aż do k
Przyjmujemy więc założenie, że liczba 2n+2 + 32n+1 jest podzielna dla dla n = k
2k+2 + 32k+1 = 7*a, a∊N
4*2k + 3*9k = 7a ⇒ 4*2k = 7a − 3*9k
Krok trzeci − teza.
Skoro zależność jest prawdziwa dla n = 1, 2, 3, ... , k, to zachodzi także dla n = k+1
2k+1+2 + 32(k+1)+1 = 2k+3 + 32k+3
Krok czwarty − dowód.
2k+3 + 32k+3 = 8*2k + 27*9k = 2*4*2k + 27*9k = 2(7a − 3*9k) + 27*9k =
= 14a − 6*9k + 27*9k = 14a + 21*9k = 7(2a + 3*9k) co należało wykazać
14 gru 19:33
Tomek: Dzikie wielkie. Sory za pomylke, faktycznie chodzilo o udowodnieni a nie obliczenie.
Nie wiem tylko skąd sie to wzieło 4*2k + 3*9k = 7a ⇒ 4*2k = 7a − 3*9k.
14 gru 20:21