Proszę o pomoc
Aniaa18: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy
pod kątem 30 stopni. Wysokość ostrosłupa ma długość 12. Wyznacz pole całkowite ostrosłupa.
14 gru 17:58
krystek:

SO=12
| | 1 | |
Wylicz IOEI i OE= |
| h trójkąta równobocznego |
| | 3 | |
14 gru 18:05
Aniaa18: Mógłbyś to zadanie bardziej rozpisać?
14 gru 18:24
krystek: A co rozpisywac , podstawa to Δrównoboczny a ściany boczne Δrównoramiennymi
14 gru 18:32
Aniaa18: Chodziło mi o ostateczny wynik, tzn pole całkowite ostrosłupa. Bo nie wiem czy dobrze
wyliczyłam
14 gru 18:39
Bogdan:

Korzystając z trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 30
o otrzymujemy: h = 24, r = 12
√3
| | 1 | | 1 | |
r = |
| a√3 ⇒ |
| a√3 = 12√3 ⇒ a = ... |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | |
Pole całkowite P = |
| a2√3 + 3*a*h |
| | 4 | |
14 gru 18:39
Aniaa18: Dzięki
14 gru 18:57