wykazac indukcyjnie
zixxx: wykazac indukcyjnie
n
∑ i (i+3) = 1/3 n (n+1) (n+5)
i=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1.dla n=1
l=4=p prawda
2 dla nEN
zaloz ind.....
n+1
teza ind ∑ i(i+3) = 1/3(n+1) (n+2) (n+6)
i=1
rozw:
∑ i(i+3) = ∑ i(i+3) + (n+1)( n+5) = 1/3 n (n+1) (n+5) + (n+1)(n+5)= 1/3(n+1)(n2 +5n ) +
(n+1)(n+4)
nie wychodzi..bardzo proszę o pomoc
14 gru 17:50
zixxx: prosze o pomoc...
14 gru 18:03
Panko: Masz pokazać,że ∑ i(i+3) dla i∊{1,...n+1} =1/3(n+1) (n+2) (n+6) korzystając z założenia
indukcyjnego
∑ i(i+3) dla i∊{1,...n+1} = ( ∑ i(i+3) dla i∊{1,...n} ) + (n+1)(n+4) =( stosuję
założenie indukcyjne) 1/3 n (n+1) (n+5) + (n+1)(n+4) =(1/3)* (n+1)*( n*(n+5) + 3(n+4)
)=(1/3)*(n+1)*(n2+8n+12)=(1/3)*(n+1)*(n+2)*(n+6)
14 gru 18:14
zixxx:
dziekuje, ale nie rozumiem czegos...
1/3 n (n+1) (n+5) + (n+1)(n+4) =
(1/3)* (n+1)* ( n*(n+5) + """ 3(n+4)) """"=
nie rozumiem przeksztalcenia
""" ( n*(n+5) + 3(n+4)) """
rozumiem dlaczego na poczatku jest n *... <− przemiennosc mnozenia
ale nie wiem dlaczego z (n+1)(n+4) = 3(n+4)
14 gru 18:30
zixxx: juz zrozumialam, dziekuje BARDZO za pomoc, pozdrawiam
14 gru 18:32
zixxx: a gdybym miala: suma taka jak wczesniej tylko : 1/3 n(n+1)(n+2)
zalozenie i: 1/3n (n+1)(n+2)
teza i: 1/3(n+1)(n+2)(n+3)
1/3 n (n+1)(n+2)+(n+1)(n+2)=
=1/3 (n+1) (

?)
14 gru 18:42
zixxx: *(n+3) bo tylko to moze byc. ale nie wiem jakim sposobem to wyszlo
14 gru 18:44