Dwie dziwne granice
Romek: Dwa niejasne dla mnie zadania z granicy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) lim |
| = |
| = |
| |
| | (x+2)2 | | x2+4x+4 | | 0 | |
x→−2
wg mnie granica nie istnieje, bo nie można dzielić przez 0 a wynik powinien być
∞
b) moim zdaniem analogiczny przypadek
x→1
dzielę wielomian w liczniku przez (x−1) i otrzymuję:
| | 4 | |
... skracam i otrzymuję wynik niemal identyczny jak powyżej |
| |
| | 0 | |
Tutaj wynik w książce wskazuje, że taka granica nie istnieje.
Gdzie zatem popełniam błąd w zadaniu a)?
14 gru 17:39
Krzysiek: nie dzielisz przez zero, tylko przez liczbę zmierzającą do zera.
a)dla x→−2 (x+2)2→0+ (zmierza do zera po wartościach dodatnich zarówno z lewej strony jak i
z prawej) zatem: lim 1/(x+2)2→[U{1}{0+]=+∞
zmierzasz po wartościach dodatnich czyli np. masz: 0.0000001, 0.000000000001
1/0.000...0001=10000.........0
b)policz granie jednostronne.
14 gru 17:43
Romek: Dzięki. Już wszystko jasne.
14 gru 17:45