kombinatoryka
PuRXUTM: 10. Na ile sposobów n chłopców i n dziewcząt można usadzić w ciągu 2n krzeseł w ten sposób, że
obok siebie siedzą osoby przeciwnej płci?
| 2*n!*n! | |
| taki mam pomysł, ale czy to dobrze to nie wiem... |
| 3/2n | |
14 gru 17:13
Krzysiek: a skąd ten mianownik?
14 gru 17:45
PuRXUTM: bo normalnie gdyby nie było rozróżnienia na chłopców i dziewczyn to by było 2n bo stół można
obracać i jest symetryczny, więc tak mi się wydaje że symetria działa tylko w połowie
przypadków więc taki mianownik. A jak ma być wq ciebie
14 gru 17:52
Krzysiek: ale przecież tu nie jest napisane że w siedzą w kółku.
więc jak dla mnie 2*n!*n!
14 gru 17:56
PuRXUTM: sory pomyliłem zadania... o to chodzi
11. Na ile sposobów można posadzić n chłopców i n dziewcząt wokół stołu w taki sposób, że
między każdymi dwoma dziewczynami siedzi jeden chłopiec?
14 gru 18:11
Panko: Uważam, że jest ich (n!)2/2n
Co daje dla n=2 ( cztery osoby) 1 usadzenie ( faktycznie)
zauważ, że Twoja formuła psuje się dla n=1
14 gru 18:24
Krzysiek: jak dla mnie jest to (n−1)!*n!
tak jak to w kole jest, jedną osobę usadzamy w miejscu i pozostałe osoby tej samej płci
usadzamy na (n−1)! a osoby płci przeciwnej na n! sposobów.
dla n=2, mamy 2.(osoby płci przeciwnej od ustawionej zmienią się miejscami)
14 gru 18:28
Panko:

Przeanalizujmy najprostszy przypadek n=2 ( 4 osoby)
ja dostaje 1 usadzenie
Krzysiek: −−−−−−> 2 usadzenia ( muszą być odróżnialne ) tzn nie mogę ich
przeprowadzić jednego w drugie przez <obrót>
Czyli jak jest?
14 gru 18:47