dziedzina funkcji trygo.
Kamilek: wyznacz dziedzine funkcji: f(x)=1/
√4π2−x2 − 1/sin2x−sinx
bylbym bardzo wdzieczny za rozwiazanie ew jak beda checi to wytlumaczenie bo ja sie poddaje
14 gru 17:10
Bizon:
... to połóż się i płacz −

ale wcześniej wyjaśnij ...
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| − |
| −sinx ... czy te ostatnie sinx też jest w mianowniku |
| | √4π2−x2 | | sin2x | |
14 gru 17:17
Kamilek: tak jest ;x
14 gru 17:22
Bizon:
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| − |
| ... tak? |
| | √4π2−x2 | | sin2x−sinx | |
14 gru 17:27
Kamilek: tak ^^
14 gru 17:29
Bizon:
1. 4π2−x2>0 (wyjaśnij sobie i nam czemu > a nie ≥)
2. sin2x−sinx≠0
14 gru 17:31
Kamilek: ha! bo pod pierwiastkiem
i w mianowniku jednoczesnie

a jak rozwiazac to 2? ;c
14 gru 17:34
Bizon:
1. (2π+x)(2π−x)>0 ⇒ (x−2π)(x+2π)<0 ⇒ −2π<x<2π
2. 2sinxcosx−sinx≠0 2sinx(cosx−1/2)≠0
a z tego a) sinx≠0
b) cosx≠1/2
a jak i b możesz od razu w przedziale z pkt.1
14 gru 17:38
Kamilek: ymm a tak niesmialo zapytam co dalej? ;c
14 gru 17:47