podzielnosc
zadanie: Dla dowolnej liczby naturalnej k, liczba k5 jest podzielna przez 2m wtedy i tylko
wtedy, gdy jest podzielna przez 2n. Czy powyższe zdanie jest prawdziwe dla
a) m=11, n=14
b)m=13,n=15
c)m=20,n=21
d)m=21,n=23
prosze o wyjasnienie
2mIk5⇔2nIk5
14 gru 17:09
zadanie: prosilbym o pomoc
14 gru 18:53
zadanie: ?
14 gru 22:12
zadanie: ?
14 gru 23:58
zadanie: poprosze o pomoc w tym zadaniu
15 gru 00:21
zadanie: ?
15 gru 15:06
Nienor: Wstawiasz i liczysz, np:
1.
Jeżeli k5 jest podzielne przez 214 to jest też podzielne przez 211, oczywiście jest to
prawdą dla dowolnego k, bo 214 ma w swoim rozkładzie na czynniki 211, więc jeżeli k5,
ma w swoim rozkładzie na czynniki 15 dwójek, to tym bardziej ma 11.
15 gru 15:46
Vax: | | m | |
Łatwo zauważyć (możesz udowodnić), że 2m | k5 ⇔ 2n | k5 jest równoważne temu, że [ |
| ] |
| | 5 | |
| | n | |
= [ |
| ], gdzie [x] − sufit z x. |
| | 5 | |
25 gru 12:01
zadanie: dziekuje
25 gru 12:53
zadanie: a dlaczego [x] ma byc najmniejsza liczba calkowita a nie najwieksza?
27 gru 17:19
27 gru 17:21
zadanie: tak wiem ale nie o to mi chodzilo
w rozwiazaniu z 12:01 pisze, ze sufit z x a dlaczego nie moze byc podloga z x (odnosnie tego
zadania)?
27 gru 17:32
zadanie: pytanie do pana Vaxa ?
3 sty 13:58