Oblicz wysokość w wilelokącie.
Marek:

Dzień dobry,
mam takie zadanie do rozwiązania.
Mamy dwa trójkąty o wspólnej podstawie G.
Jeden o ramionach R i L.
Drugi o ramionach S i R.
Chciałbym wyliczyć wysokość H.
Dane:
G, R, L, S.
Szukane H.
Nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
z góry dziękuję.
pozdrawiam
14 gru 16:52
wredulus_pospolitus:
ale to jest na płaszczyźnie czy przestrzeni

jeżeli w przestrzeni to −−−− istnieje nieskończenie wiele rozwiązań
14 gru 16:56
Marek: w płaszczyźnie oczywiście.
14 gru 16:59
wredulus_pospolitus:

jeżeli na płaszczyźnie to zauważ (patrz rysunek):
wystarczy tylko wyznaczyć
kąt pomiędzy bokami o długości 'R'
i wyliczyć 'czerwoną' linię (połowa pełnej+przerywanej)
14 gru 16:59
Marek: no tak.
ale jak wyznaczyć ten kąt?
14 gru 17:02
wredulus:
Tw. Cosinusow
14 gru 17:08
Marek: Nie mamy danej podstawy trójkąta o bokach R,R.
I nie ma bardzo jak jej wyliczyć.
14 gru 17:16
wredulus:
Masz dane wymiary tych dwoch trojkatow ... wyznaczasz kat 'przy srodku okregu' dla tych dwoch t
ojkatow ... kat pomiedzy bokami o dlugosci R,R to bedzie roznica tych dwoch wyliczonych katow
14 gru 17:24
Marek: Teraz tak.
czyli.
Bierzemy trojkąt RGS
S2 = R2+G2 − 2RGcosγ
zatem
cosγ=(S2−R2−G2)/2RG
kąt γ jest to kąt (90+α) czyli
cos(90+α)=(S2−R2−G2)/2RG
zatem
sinα=(G2+R2−S2)/2RG
a
sinα=H/R
czyli H=(G2+R2−S2)/2G
Wnioski H nie zależy od L pod warunkiem, że jest kąt prosty pomiędzy G a L.
Będzie tak, Wredulusie?
dzięki
14 gru 18:07
wredulus:
Oj nie nie nie .... jego sie obawialem ... ja narysowalem jeden trojkat prostokatny ... ale tak
nie musi byc

Wic nie musi zachodzic γ = 90+α
14 gru 19:36
Marek: ale w moim przypadku jest 90 stopni.
Zatem obliczenia są OK?
14 gru 20:13
wredulus_pospolitus:
jeżeli jest 90
0 to ok
tylko (jezeli nie masz podane) pokaz ze jest to 90
o 
(z pitagorasa najszybciej)
14 gru 20:37
Marek: Coś mi cały czas nie pasowało.
Zgubiłem minus.
powinno być
Bierzemy trojkąt RGS S
2 = R
2+G
2 − 2RGcosγ
zatem
cosγ=(−S
2+R
2+G
2)/2RG
kąt γ jest to kąt (90+α)
czyli cos(90+α)=(−S
2+R
2+G
2)/2RG
zatem sinα=(−G
2−R
2+S
2)/2RG
a sinα=H/R
czyli H=(S
2−R
2−G
2)/2G
teraz jest OK. Bo tak zawsze wychodzilo mi na minusie
14 gru 21:07