pomocy
elcamino : witam moze mi pomozecie ... ile jest mozliwych numerow tel jesli np numer zaczyna sie 500

?

? i te pozostale 6 cyfr jest rozne nie powtarzaja sie i na pewno jest jedna "7" wsrod nich
14 gru 16:30
wredulus_pospolitus:
ale nie powtarzają się pomiędzy sobą ... czy także '5' i '0' odpadają
14 gru 16:46
elcamino : 5 i 0 odpadają również
14 gru 16:47
wredulus_pospolitus:
I ile cyfr ma numer telefonu (zapewne chodzi o komórkowy ... ale czy na pewno


)
Numer telefonu: X X X X X X X X X
Wymagania zadania: 5 0 0 X X X X X X <−−− z czego jedna to '7', natomiast inne się nie
powtrzajają
Sytuacja 1:
5 0 0
7 X X X X X
na ile sposobów można takie numery wybrać

na:
1*1*1*1* 9*8*7*6*5 (jeżeli '5' i '0' mogą wystąpić w dalszym etapie numeru telefonu)
No dobrze ... ale to było gdy
7 jest 'na początku' ... więc trzeba to 9*8*7*6*5 przemnożyć
przez *6 (bo na sześciu różnych miejscach może 'siedzieć' tak
7)
stąd:
#A = 9*8*7*6*5 *6 = ....
#Ω =

ile

P(A) =

ile
14 gru 16:50
wredulus_pospolitus:
skoro 5 i 0 odpadają również to nie będzie 9*8*7*6*5 ... tylko 7*6*5*4*3
reszta rozumowania bez zmian
14 gru 16:51