Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
markgt: 1. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,
którego krawędź podstawy ma długość 6 i jest trzy razy krótsza od wysokości tego
graniastosłupa.
2. Wyznacz długość przekątnej oraz tangens kąta nachylenia jej do płaszczyzny podstawy w
prostopadłościanie o wymiarach 8cm x 6cm x 18 cm.
3. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym
obwód podstawy wynosi 24 cm a wysokość ściany bocznej wynosi 3 cm.
14 gru 14:52
dero2005:
1.
a = 6
h = 18
14 gru 16:09
dero2005:

2.
a = 8
b = 6
c = 18
d =
√a2+b2 =
D =
√c2 + d2 =
14 gru 16:13
dero2005:

h
s = 3
3a = 24
a = 8
H =
√hs2 − (13hp)2 =
P
c = P
p + P
b =
14 gru 16:19