Ile punktów wspólnych
Mei: Ile punktów wspólnych z osiami ukladu współrzędnych ma okrąg :
a) (x+2)2 + (y−3)2=13
b)(x−2)2 + (y+2)2=8
14 gru 14:50
pigor: ..., możesz sobie narysować i ...

zobaczysz

, albo
a) z OX: (x,0), czyli y=0 ⇒ (x+2)
2+9=13 ⇔ (x+2)
2= 4 ⇒ |x+2|=2, więc
2 punkty wspólne , jakie

, rozwiąż sobie to równanie |x+2|=2 ;
z OY: (0,y), czyli x=0 ⇒ 4+(y−3)
2=13 ⇔ (y−3)
2= 9 ⇒ |y−3|=3, więc
2 punkty wspólne , jakie

, rozwiąż sobie to równanie |y−3|=3 ; . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie w b)
14 gru 14:59
Darth Mazut: do podpunktu a:
żeby sprawdzić ile pkt. wspólnych ma ten okrąg z osią OX podstaw za y liczbę 0
analogicznie dla osi OY podstaw za x liczbę 0
przykład b) zrób w ten sam sposób.
14 gru 15:00
Lisek: skąd tam się wzieło 4 w OY przed całym ukladem ?
14 gru 15:37
5-latek: (0+2)2=22= ile
14 gru 15:44
Mei: NIe wychodzi mi punkt B Jak go zrobić?
14 gru 15:52
pigor: ..., w b) masz 3 punkty z OX i 3 z osią OY , w tym punkt (0,0)
wspólny, więc ...

z osiami masz 5 punktów wspólnych . ...
14 gru 15:58
Kasia: Tylko że nie ma takiej odpowiedzi jest tylko że mogą być 3 , 2 ,1 ,0 dlatego coś mi nie
wychodzi
14 gru 16:01