udowodnij z indukcji
paullak: udowodnić, że jeśli x+1/x jest liczbą całkowitą, to xn+1/xn też jest liczbą całkowitą dla
każdej liczby naturalnej n. Wskazówka przedstawić xn+1+1/xn+1 przy pomocy xn+1/xn,
x+1/x i xn−1+1/xn−1 oraz skorzystać z zasady indukcji.
wiem że muszę skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia, ale niestety nadal jakoś nie umiem
ruszyć z miejsca. I tu mam prośbę rozpisze mi to ktoś?
14 gru 14:31
Panko: 1) weź ( xn+ 1/xn) * (xm +1/xm) = ( xm+n+ + 1/xm+n ) + (xn−m + 1/xn−m)
oznaczając Sn= xn+ 1/xn ⇒ Sn*Sm =Sn+m + Sn−m ⇒Sn+m= Sn*Sm −Sn−m
i przyjmując m=2 jest Sn+2=Sn* S2 −Sn−2
14 gru 17:49
Panko: 2) równie dobrze możesz skorzystać z dwumianu Newtona
x+1/x∊ C ⇒ (x+1/x)
n ∊C
| | | | | |
(x+1/x)n= ∑ | xn−2k dla k∊{0,...n} = (xn +1/xn) + ( ∑ | xn−2k dla |
| | | |
k∊{1,..n−1} )
| | | | | |
Teraz tylko zauważysz, że z równości | = | daje się łączyć w pary |
| | | |
| | | |
postaci | *( xn−2i + 1/xn−2i ) |
| | |
Jeżeli n jest parzyste to zostaje środkowy składnik , który jest od razu liczbą
14 gru 18:03