W trójkącie o polu U{1}{4} dwa boki mają długości a i b. Znajdź długość trzecie
geo: | | 1 | |
W trójkącie o polu |
| dwa boki mają długości a i b. Znajdź długość trzeciego boku. |
| | 4 | |
No i ja to rozwiązuję tak:
α=30*
No i potem wyliczam z twierdzenia cosinusów trzeci bok.
Jednak w odpowiedzi jest, że sinus alfa wynosi 30 stopni lub 150.
I teraz moje pytanie dlaczego to 150 jeszcze może być?
Proszę o wytłumaczenie
14 gru 14:11
Piotr 10: Suma kątów w trójkącie to 180
0
α=30
0 v α=150
0
sin(150
0)=sin(180
0−30
0)=sin(30
0) wzory redukcyjne
14 gru 14:12
geo: Dziękuję bardzo, już rozumiem.
14 gru 14:17
x3:
| | π | | 5π | |
Funkcja sinα,gdy α∊(0:180o) dwa razy przyjmuje wartość 0,5−dla α= |
| ⋁ α= |
| |
| | 6 | | 6 | |
Zobacz na wykresie
A wogóle niechlujnie podajesz treść zadania
P=14ab−?
14 gru 14:35