Wyznacz dziedzinę funkcji
Niebanalny Banan: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log o podstawie x2 z (−x2−2x+8)
x2>0 x=/1
−x2−2x+8 Δ=36
x1=2
x2=−4
x∊(−∞;−4)U(2;+∞)
co tu jeszcze trzeba uwzględnić?
14 gru 13:57
ICSP: źle rozwiązania nierówność.
14 gru 14:02
Niebanalny Banan: mógłbym prosić o obliczenia?
14 gru 14:04
Hajtowy: Jaki masz znak przy −x2−2x+8 (< ; > ; ≤ ; ≥ ; = ) ?
14 gru 14:11
ICSP: −x
2 − 2x + 8 > 0
x
2 + 2x − 8 < 0
(x − 2)(x+4) < 0
Teraz prościej ?
14 gru 14:11
Niebanalny Banan: a dlaczego nie mogłem zostawić tak jak miałem?
14 gru 14:13
Hajtowy: Bo masz źle

x ∊ (−4;2)
14 gru 14:14
Niebanalny Banan: ale dlaczego t jest źle? dlaczego trzeba mnożyć przez −1 a nei można tego poprostu zostawić?
14 gru 14:16
ICSP: i rzecz jasna załozenia dotyczące podstawy :
x ≠ 1 ∧ x ≠ 0 ∧ x ≠ −1
14 gru 14:16
Niebanalny Banan: ale dlaczego trzeba było mnożyć przed −1?
14 gru 14:18
Hajtowy: ICSP zrobił tak, dlatego, że jak jest − przy x
2 to ludzie właśnie popełniają takie błędy
− tak jak Ty w tym przypadku
14 gru 14:19
ICSP: Nie trzeba było. Można oczywiście zostawić −1 przed x
2 ale wtedy zaczynasz rysować ramiona
paraboli od dołu. Z tego co mi się zdaje zacząłeś rysować od góry, prawda ?
14 gru 14:19
Niebanalny Banan: o kurde ale ze mnie gapa

dzięki xd za zmarnowany czas na moją głupotę
14 gru 14:22