Witam, bardzo proszę o pomoc
JACEK: ZAD 2. Wyznacz równianie prostej przechodzącej przez punkty A i B oraz prostej do niej
równoległej, która przechodzi przez punkt K. Jaka jest odłośc miedzy tymi prostymi
a) A=(−18, −17) B=(30, −1) K=(
√18 ,
√2)
| | 1 | | −3 | |
b) A= ( |
| , 3) B=( |
| ,−1) K=(5 , 6) |
| | 2 | | 10 | |
c) A=(
√2 , 0) B=(−1 :
√2:−2) K=(−1,0)
14 gru 13:57
Niebanalny Banan: skorzystaj z własności funkcji liniowej a mianowicie jej wzoru y=ax+b
14 gru 13:59
Bizon:
albo tak :
współczynnik kierunkowy prostej Przechodzącej przez A i B
Szukamy prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez punkt K=(3
√2,
√2)
y−
√2=−3{x−3
√2) ⇒ y=−3x+10
√2
14 gru 14:21
Bizon: ... kurcze .... tu równoległa ... czyli ten sam współczynnik
14 gru 14:22
dero2005:
a)
y = a(x−x
A)+y
A =
13x − 11 ⇒ postać kierunkowa
1x − 3y − 33 = 0 ⇒ postać ogólna
prosta do niej równoległa
a =
13
| | 1 | |
yk = a(x − xK)+yK = |
| x ⇒ postać kierunkowa |
| | 3 | |
x − 3y − 0 = 0 ⇒ postać ogólna
odległość między prostymi
C
1 = −33
C
2 = 0
A = 1
B = 3
| | |−33| | | 33√10 | |
d = |
| = |
| |
| | |√12+32| | | 10 | |
14 gru 14:24