ciagi
zadanie: Czy w dowolnym rosnacym postepie geometrycznym 10 wyrazowym o ilorazie 2 istnieja dwa wyrazy, z
ktorych jeden jest wiekszy od drugiego
a) o 200%
b) o 300%
c) o 800%
d) o 1500%?
n=10; q=2
an=a1*2n−1
jak to wykorzystac dalej?
14 gru 13:46
zadanie: ?
14 gru 14:33
zadanie: ?
14 gru 16:50
zadanie: ?
14 gru 18:53
Panko: To nie jest T R U D N E
Co łączy b) i d) w opozycji do a) i c) ?
np b) dla pewnych dwóch indeksów i ,j ∊{ 1, 10} i>j jest ai= aj + 3aj ⇒ ai=
22aj
ciąg an = a1* 2n−1 n∊{1, 10}
aj= a1* 2j−1 , ai= a1* 2i−1 ⇒ , ai= a1* 2i−1 = 22*aj = 22*a1* 2j−1
⇒2i−1 = 2j+1 ⇒ i−j= 2 znaczy sie weź i=3 j=1 czyli dobre są a3 i a1 itd..
14 gru 19:34
zadanie: nie rozumiem
nie da sie tego prosciej wytlumaczyc?
14 gru 20:18
Panko: Jak rozwodnię to zostaną popłuczyny
14 gru 20:55