zespolone
maslak: Czy to jest jest rowne ? |z−1|=√a2+b2−1
14 gru 13:41
ICSP: z = a + bi
|z−1| = |a − 1 + bi| = √(a−1)2 + b2 = √a2 − 2a + 1 + b2
14 gru 13:42
maslak: ooo dzieki wielkie. tak myslalem ze zle
14 gru 13:44
maslak: a cos takiego jak policzyc ?
|z|i +Re z + Imz = 2i
14 gru 13:52
ICSP: chyba najrozsądniej będzie podstawić z = x + yi , x,y ∊ R
14 gru 13:56
Trivial:

Rozdziel na układ równań rzeczywistych.
| ⎧ | Re(z) + Im(z) = 0 | |
| ⎩ | |z| = 2 |
|
Dla uniknięcia rutyny podstawiamy teraz z = Re
iθ = R(cosθ + isinθ) i mamy:
| ⎧ | Rcosθ + Rsinθ = 0 | |
| ⎩ | R = 2 |
|
| | 3π | | 7π | |
cosθ + sinθ = 0 → θ = |
| lub θ = |
| |
| | 4 | | 4 | |
z = R(cosθ + isinθ)
z
1 = −
√2 +
√2i
z
2 = +
√2 −
√2i
14 gru 14:07