Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości wieksze od 1?
Niebanalny Banan: Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości wieksze od 1?
f(x)=(1−2x)(1+2x+2)
ja to robiłem tak:
f(x)=(1−2x)(1+2x+2)=1+2x+2−2x−22x+2 dobrze? co dalej?
14 gru 13:13
asdf:
musisz policzyć:
f(x) > 1
14 gru 13:16
Bizon:
− dalej ...
−4*22x+3*2x+1>1
14 gru 13:16
Niebanalny Banan: no i moge wyciągnąć przed nawias 2x
2x(3−4*2x)>0 co dalej?
14 gru 13:24
asdf: 2x jest zawsze > 0
wiec drugi iloczyn nalezy tylko policzyc:
3−4*2x > 0
3 > 2x+2
log23 > x+2
x < log23 − 2
sprawdz czy nie zrobilem bledu w przeksztalceniach
14 gru 13:27
Niebanalny Banan: nie rozumiem przejścia z 3>... na logarytm
14 gru 13:35
Niebanalny Banan:
14 gru 13:42
pigor: ..., f(x)= (1−2
x)(1+2
x+2) ,
to
f(x) >1 ⇔ (1−2
x)(1+2
x+2) >1 ⇔ 1+2
x+2−2
x−2
x+x+2 >9 ⇔
⇔ 4*2
x−1*2
x−4*2
2x > 8 ⇔ 4*(2
x)
2−3*2
x+8 >0 − równanie
kwadratowe zmiennej 2
x i Δ< 0, więc 4*(2
x)
2−3*2
x+8 >0 ⇔
x∊R. ...
14 gru 13:48