rownanie
Dawid: 2x3 + 3x2 +3x + 1 = 0
14 gru 12:36
pigor: ..., np. tak ponieważ
w{−12)= 0, więc
w(x)=
2x3+3x2+3x+1= 0 ⇔ 2x
3+x
2+2x
2+x+2x+1= 0 ⇔
⇔ x
2(2x+1)+x(2x+1)+1(2x+1)= 0 ⇔ (2x+1) (x
2+x+1)= 0 ⇔
⇔ 2x+1=0 v x
2+x+1=0 ⇔ 2x= −1 v x∊∅ ⇔
x= −12 . ...
14 gru 12:51
Dawid: dziekuje zapomniałem ze mozna tak rozbijac , wielkie dzieki i życze udanego dnia
14 gru 13:06
ICSP: x
3 + (x+1)
3 = 0
| | x + 1 | | 3 | |
(x + x + 1) * [ (x − |
| )2 + |
| * (x+1)2 ] = 0 |
| | 2 | | 4 | |
2x + 1 = 0
14 gru 13:12
pigor: ..., bardzo fajne spostrzeżenie
CSP, ale te ułamki

−
− nienawidzę , więc np. tak :
2x3+3x2+3x+1= 0 ⇔ x
3+ x
3+3x
2+3x+1= 0 ⇔ x
3+(x
3+3x
2*1+3x*1
2+1
3) ⇔
⇔ x
3+(x+1)
3= 0 ⇔ (x+x+1)[x
2−x(x+1)+(x+1)
2]= 0 ⇔
⇔ (2x+1)(x
2−x
2−x+x
2+2x+1)= 0 ⇔ (2x+1)(x
2+x+1)= 0 ⇔
x=−12 .
14 gru 14:11
pigor: ... przepraszam
ICSP za ten brak ...
I
14 gru 14:12
ICSP: Niestety
pigorze jestem zbyt leniwy aby bawić się w wymnażanie nawiasów

Jeżeli (a;b) ≠ (0;0) to
a
3 + b
3 = 0
(a+b)(a
2 − ab + b
2) = 0
| | b | | 3 | |
(a+b) ([a − |
| ]2 + |
| b2) = 0 |
| | 2 | | 4 | |
a = − b
14 gru 14:15
pigor: ....,

święta racja, powinienem o tym "wiedzieć". bo przecież wtedy
wzór (a
3+b
3)= (a+b)(a
2−ab+b
2) na tym by się nie kończył w zbiorze liczb R.
14 gru 14:18
pigor: ...i to jest piękne (dlatego ją polubiłem) , że człowiek całe
życie się...

czegoś − nie tylko w niej (matmie) − uczy . ...
14 gru 14:25
ICSP:
14 gru 14:27