suma cyfr
ewa: Suma cyfr liczby trzycyfrowej jest równa 14, przy czym cyfra setek jest dwa razy większa niż
cyfra
dziesiątek. Wyznacz tę liczbe tak, aby suma kwadratów jej wszystkich cyfr była najmniejsza
14 gru 10:27
Hajtowy:
a+b+c=14
2b=c
14 gru 10:40
ewa: tyle też mam ale nie wiem jak trzeci warunek zapisać
14 gru 10:44
wielos6: 842
635
428
82+42+22=64+16+4=84
62+32+52=36+9+25=70
rozwiązaniem jest liczba 635
14 gru 10:45
ewa: dziękuje
14 gru 10:50
Bizon:
a+b+c=14
a=2b
2b+b+c=14 ⇒ 3b+c=14 c=14−3b
Q=(2b)
2+b
2+(14−3b)
2
Q=4b
2+b
2+196−168b+9b
2
Q=14b
2−168b+196
Q
min dla b
w
| | 168 | |
bw= |
| =6 i wyszły bzdury −:( |
| | 28 | |
14 gru 10:56
wielos6: zapis trzeciego warunku
jeżeli
a12+b12+c12<a22+b22+c22
to liczba
a1b1c1
jest rozwiązaniem
14 gru 10:58
ewa: ok dzięki
14 gru 11:07