Punkty A=(-2,2) i B=(4,1) są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt D=(0,1) punktem
kamczatka: Punkty A=(−2,2) i B=(4,1) są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt D=(0,1) punktem przecięcia
jego wysokości. Znajdź współrzędne wierzchołka C.
Mógłby ktoś powiedzieć jak to zrobić i narysować rysunek ? Bo wiem że Prosta BC jest
prostopadła do AD,prosta AC jest prostopadła do prostej BD ale jak to wygląda na rysunku ?
14 gru 10:13
Hajtowy:
14 gru 10:21
Bizon:
14 gru 10:23
Bizon:
... to nie tak kamczatka
14 gru 10:26
kamczatka: Bizon to na Twoim rysunku gdzie będzie wierzchołek C ? Bo punkt D wygląda jakby był
wierzchołkiem C
14 gru 10:31
kamczatka: jak to wyliczyć ?
14 gru 10:35
Bizon:
1. przez punkt D rysujesz prostopadłą do prostej przechodzącej przez A i B
Na tej prostej k będzie leżał Twój wierzchołek C
2. Przez punkt A rysujesz prostopadłą do prostej przechodzącej przez B i D
Punkt przecięcia te prostej m z prostą k wyznaczy wierzchołek C
14 gru 10:35
Bizon:
14 gru 10:40
kamczatka: ok dzięki
14 gru 10:50