procent
nnn: lokata 10000zl na 2lata z oprocentowaniem 6% w skali roku i z coroczna kapitalizacja odsete
daje. .. procent zysku
13 gru 23:09
pigor: ..., widzę to ...

np. tak :
10 000*1,062 = (100+x)%*10 000 ⇔ 1,1236 = (100+x)% /*100 ⇔
⇔ 112,36 = 100+x ⇔ x = 12,36 ⇔
x%=12,36% − szukany zysk %−towy .
13 gru 23:25
Eta:
A ja "widzę " tak:
10 000*1,06
2= 11 236 zysk 1236 = 12,36%
Oczywiście oszukano budżet ( gdzie 20% podatek Belki?
13 gru 23:29
pigor: ..., a nie jest to ..

19%
13 gru 23:32
Eta:
13 gru 23:34
+-: 1,062=1,1236 czyli 12,36%, i obojętnie jaka będzie lokata, choć tak naprawdę realny zysk byłby
na poziomie ≈1,5% gdyż jest inflacja i podatek Belki
13 gru 23:59
14 gru 08:26