Wynik zadania.
Tomasz: Cześć. W jednym z działań wychodzi mi wynik −2−√112 / −6 (−2−sqrt(112) w liczniku i −6 w
mianowniku). Mogę to tak zapisać, czy trzeba to jeszcze jakoś przekształcić ?
13 gru 22:07
Eta:
√112=
√16*7= 4
√7
| −2−√112 | | 2+4√7 | | 1 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| √7 |
| −6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
13 gru 22:11
Tomasz: a mogę wiedzieć w jaki sposób zmienił się znak z ujemnego na dodatni ? całość została pomnożona
przez −1/−1 ?
13 gru 23:07
13 gru 23:19
Tomasz: Przepraszam, ale wciąż średnio rozumiem. Wyciągasz − przed nawias, następnie mnożysz przez
−1/−1,i zostaje 2+4√76, a dalej skąd się wzięło 13 + 23√7 ?
13 gru 23:39
Eta:
| | 2+4√7 | | 2(1+2√7) | | 1 | | 1 | | 2 | |
Echh .... |
| = |
| = |
| (1+2√7)= |
| + |
| √7 |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
14 gru 00:31
Tomasz: No dobra, ale jak wyciągnąć przed nawias tą 1/3? 2(1+2sqrt(7))/6 = 2/3 * (1+2sqrt(7))/3. Jak z
tego wyciągnąć 1/3? Przepraszam, ale chciałbym to w końcu zrozumieć.
14 gru 07:37
dero2005:
| 2+4√7 | | 2(1+2√7) | | 1 | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| √7 |
| 6 | | 2*3 | | 3 | | 3 | |
14 gru 08:16
Tomasz: Dzięki. O to właśnie chodziło. Jeszcze jedna sprawa − co w przypadku, gdy w wyrażeniu podanym
na początku zmieni się znak? Tzn. − 2+sqrt(112)/−6?
14 gru 12:51
dero2005:
| −2+√112 | | −2+4√7 | | −2(1−2√7) | | 1 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| − |
| √7 |
| −6 | | −6 | | −2*3 | | 3 | | 3 | |
14 gru 13:42