jerey: dany jest układ rownan { −x−2y=k−1
4x+2y=5k+13 .
wyznacz wszystkie wartosci parametru k dla ktorych rozwiazanie tego ukladu jest parą liczb
ktorych iloczyn jest liczbą ujemną.
we wskazowce jest x=2k+4 rozumiem, bo wzięło się z metody przeciwnych wspolczynnikow i jest
| | 3 | | 3 | |
jeszcze y=− |
| k − |
| wiem ze glupie pytanie ale skąd to sie wzielo?  |
| | 2 | | 2 | |
13 gru 21:56
Eta:
Podstaw za x = 2k+4 do równania
−x−2y=k−1
−(2k+4) −2y= k−1 ⇒ y=.........
13 gru 22:02
Darth Mazut: Dokładnie to samo miałem napisać
13 gru 22:05
jerey: dzieki
13 gru 22:08