logarytmy
zadanie: (logab)logcd=dlogclogab
da sie uproscic to wyrazenie?
c oraz a w wykladniku to podstawy logarytmu
13 gru 21:45
Eta:
logcd= x ⇒ d= cx
L= (logab)x
P= (cx)logc(logab) = (clogc(logab))x=( logab)x= L
13 gru 21:54
pigor: ..., wolałbym oryginalne polecenie do tego zadania,
a nie twoje pytanie

, ale mogę napisać tylko tyle, że
przy odpowiednich założeniach :
(log
a b)
logc d = d
logc loga b ⇔ log
a b = d ⇔
b = ad . ...
13 gru 22:14
zadanie: polecenie bylo takie:
czy ta rownosc jest prawdziwa dla
a=2, b=3, c=5, d=7?
13 gru 22:37
pigor: to się mówi od razu , a nie ...
13 gru 22:50
zadanie: ale dla takich liczb to jak to obliczyc?
13 gru 23:01
pigor: ..., napisałem ci, że ta "monstrualna" równość jest
⇔ b= a
d niezależnie od c, więc czy 3= 2
7 
, nie ... i tyle . ...
13 gru 23:10
Eta:
@
pigora 
Mnie wyszła,że ta równość ( przy odpowiednich założeniach) jest tożsamością
Sprawdź , czy mam coś nie tak ? w tym dowodzie oczywiście
13 gru 23:14
zadanie: a dla:
a=2, b=4, c=8, d=16 ? to 216≠4 a jak sie podstawi to jest dobrze
13 gru 23:22
zadanie: czyli jest to chyba tozsamosc
13 gru 23:24
Eta:
Tak , to jest tożsamość ( patrz mój wpis 21:54
13 gru 23:26
zadanie: dziekuje
13 gru 23:30
Eta:
13 gru 23:31