Wyznacz asymptoty.
Gienek: Wyznacz asymptoty.
f(x) = (x + 2)*e
1x
Pomoże ktoś?
13 gru 20:53
13 gru 20:56
Gienek: No dziedziną jest x∊R/{0} I 0 to będzie asymptota pionowa. Acz mam mały problem z ukośnymi, bo
program je inaczej wyliczył niż ja. ;<
13 gru 20:59
Krzysiek: to pokaż jak liczysz ukośne
13 gru 21:01
Gienek: lim(x→+∞)f(x)x = lim [(x+2)*e1x]/x = lim [x(e1x + (2*e1x)/x )]/x =
lim e1x + (2*e1x)/x =1
13 gru 21:08
Gienek: lim f(x) − ax = lim x*e1x + 2*e1x − x = lim x(e1x − 1) + 2*e1x
= 2
13 gru 21:12
Krzysiek: lim x(e1/x−1)=1
13 gru 21:26
Gienek: no tak. dzieki.
13 gru 21:32