algebra-liczby zespolone-przeliczanie na stopnie
effinka: Z działu: algebra−> liczby zespolone.
obliczam sobie np. postać trygonometryczną, sin Argz i cos Argz.
wychodzi mi przykładowo sin = −√3/2 a cos=½
moje pytanie to: jakim wzorem, jak, w jaki sposób mam przeliczyć to na stopnie?
13 gru 20:23
13 gru 20:32
effinka: znam wzory. chodzi mi tylko o przeliczanie wynikow na stopnie.
13 gru 21:18
pigor: ...., sin , co to jest


, np. tak :
sinα= −
12 √3 i cosα=
12 ⇒
tgα= −√3 ⇔ α= −
13π+kπ , k∊C
czyli
α= −
13π= −60
o= 300
o (IV ćw.) v α= −
13π+π=
23π= 120
o (II ćw.) .
13 gru 23:02
pigor: ...,

ale ponieważ sinα<0 i cosα>0 w IV ćw., więc α=

. ...
13 gru 23:37