Mam takie głupie pytanko :P jak w równaniu U{x-1}{x-2}-U{x}{x-1}=0 wyszedł mi wy
aS :): | | x−1 | | x | |
Mam takie głupie pytanko  jak w równaniu |
| − |
| =0 wyszedł mi wynik 1=0 to |
| | x−2 | | x−1 | |
znaczy, że nie ma rozwiązań?
13 gru 20:12
Hajtowy:
| (x−1)(x−1) − x(x−2) | |
| = 0 |
| (x−2)(x−1) | |
D=R−{1;2}
| x2−2x+1 − x2+2 | |
| = 0 |
| (x−2)(x−1) | |
(−2x+3)(x−2)(x−1)=0
x=2 v x=1 v x=1,5
Odp. x=1,5
13 gru 20:24
Hajtowy: Ciekawe jakim cudem Ci tu wyszło 1=0
13 gru 20:24
aS :): | | x−1 | | x | |
o kurde  błedzik  ja zrobilem tak |
| = |
| i na krzyż  |
| | x−2 | | x−1 | |
13 gru 20:33
aS :): a jak doszedłes do tego, ze pozniej zniknął cały mianownik ?

ze U{−2x+3}{(x−2)(x−1)=0
13 gru 20:35
aS :): | −2x+3 | |
| a pozniej masz (−2x+3)(x−2)(x−1)=0 ?  |
| (x−2)(x−1) | |
13 gru 20:36
dero2005:
w drugim wierszu jest błąd
13 gru 20:40
aS :): | | 1 | |
Nom powinno byc |
| =0 |
| | (x−2)(x−1) | |
Czyli wyjdzie na to samo co u mnie chyba
13 gru 20:48