monotoniczność ciągu
majka: zbadaj monotoniczność ciągu
a
n= 2n
2−1 / n
2+2
robię a
n+1
odejmuję a
n+1−a
n
wychodzi mi na końcu w liczniku n
3 a w mianowniku n
4 co powoduje że ciąg jest malejący; jest
to niezgodne z odpowiedzią

proszę o pomoc
13 gru 19:38
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia, mianownika nie przemnazaj, tylko zostaw w postaci iloczynowej
13 gru 19:48
majka: no ok, mam
mam sprobować skrócić ktoryś nawias z mianownika ?
13 gru 19:59
majka: oczywiscie pewna nie jestem ale wyszło
−2n3 + 4n2 + 6n + 3 przez
(n2+2n+1)(n2+3)
13 gru 20:01
5-latek: | | 2(n+1)2−1 | |
an+1= |
| = policz dalej |
| | (n+1)2+2 | |
W miejsce n wstawiasz n+1
13 gru 20:04
5-latek: Oblicz to i napisz ile to jest an+1−an
13 gru 20:05
majka: dokładnie tak zrobiłam (patrz: 1 post) wyszło to co napisałam w poście nr.4
13 gru 20:11
5-latek: tylko ze ja tu nie widze zeby w liczniku mialoby wyjsc n3 po odjeciu
Wzory skroconego mnozenia znasz ?
13 gru 20:16