.
megi: oblicz wspołrzedne przeciecia wykresu fukcji f(x)=−1/2x−4 z osiami układu wspołrzednych .
okresl czy funkcja jest rosnaca czy malejaca lub stała oblicz dla jakich argumentow funkcja
przyjmuje wartosci ujmne
13 gru 18:48
Kaja: f(0)=−4 zatem punkt przecięcia z osią Oy to: (0,−4)
0=−0,5x−4
0,5x=−4
x=−8 zatem punkt przecięcia z osią Ox to: (−8,0)
| | 1 | |
funkcja jest malejąca bo współczynnik a=− |
| <0 |
| | 2 | |
x>−8
funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x>−8
13 gru 18:52
megi: dzieki bo ja z matmy tragedia
13 gru 18:53
5-latek: To sie wez do roboty i nie narzekaj
13 gru 19:03
andrzej: 5− latek ze ty wszystko potrafisz to nie znaczy ze inni sa dobrzy z matmy ja miałam 20 lat
przerwy w matmie
13 gru 19:28
R: trzeba powtorzyc wszystko od poczatku
13 gru 19:29
andrzej: a no nie stety
13 gru 19:31
5-latek: Oj mylisz sie . Nie wszystko potrafie
Sa oczywiscie ludzie na forum ktorzy maja wiedze o wiele wieksza ode mnie .
Poweim CI ze ja mialem 38 lat przerwy w matmie
13 gru 19:43
megi: masakra
13 gru 19:59