.
megi: sredni zuzycie paliwa wynosi 6,81 na 100km a opisz zaleznosc ilosci zuzytego paliwa od
przebytej drogi i narysuj wykres tej funkcji b przyjmujac ze pojemnosc baku wynosi 55l oblicz
jaka najdłuzsza
13 gru 18:46
andrzej: sredni zuzycie paliwa wynosi 6,81 na 100km a opisz zaleznosc ilosci zuzytego paliwa od
przebytej drogi i narysuj wykres tej funkcji b przyjmujac ze pojemnosc baku wynosi 55l oblicz
jaka najdłuzsza
13 gru 19:13
pigor: ..., niech
p zależność (funkcja) ilości
paliwa w litrach
od przebytej drogi
s w kilometrach, to
p(s)=0,068s − szukany wzór funkcji i tyle
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ale wydaje mi się , że chodzi tu o narysowanie funkcji zmiany
ilości paliwa w 55−cio litrowym baku , czyli wzór taki :
p(s)= 55−0,068s , gdzie s − ilość km przebytej trasy,
p(s) − ilość paliwa w baku . ...
13 gru 19:15
andrzej: a dziekuje
13 gru 19:19
pigor: ... a najdłuższa trasa, to miejsce zerowe funkcji p
(w baku będzie ...

0 litrów paliwa) czyli rozwiązanie
(pierwiastek) równania :
p(s)=0 ⇔ 55−0,068s=0 ⇔ 0,068s=55 ⇔
s= 55 :0,068=
808 [km] .
13 gru 21:45