podzielnosc
zadanie: dla dowolnej liczby naturalnej k liczba k3 jest podzielna przez m wtedy i tylko wtedy gdy
liczba k3 jest podzielna przez n. Czy powyzsze zdanie jest prawdziwe dla
a) m=23, n=24
b) m=25, n=26
c) m=27, n=29
d) m=28, n=210 ?
13 gru 18:36
Panko: a) ∀ k∊N m I k3 ⇔n I k3
∀k ∊N (∃ c∊N : k3= c*m ⇔ ∃ d∊N k3=d*n )
m=23 i n=24 i k= 2
(∃ c∊N : 23= c*23 ⇔ ∃ d∊N 23=d*24 )
(∃ c=1 : 23=23 *1 ⇔ ∃ d∊N 23=d*24) ( 1⇔0 ) fałsz
zdanie a) fałszywe
13 gru 19:25
zadanie: dziekuje
13 gru 21:02
zadanie: Dla dowolnych liczb naturalnych a,b,c,d, jeżeli iloczyn abcd jest podzielny przez
n3 to co najmniej jedna z liczb a,b,c,d jest podzielna przez n. Czy powyższe zdanie jest
prawdziwe dla
a) n=2
b) n=4
prosilbym o wytlumaczenie
nie rozumiem tego
13 gru 21:05
Panko: weź przykład na nie
n=2*3*5*7 ; a=22*3 b=32*5 c=52*7 d=72*2
wtedy implikacja
n3 I abcd ⇒nIa ⋁ nIb ⋁ nIc ⋁ nId jest fałszywa
bo tak dobrane aby n3=abcd oraz ∼(22*3 I 2*3*5*7 ) i ∼( 32*5 I 2*3*5*7) itd
13 gru 21:31
Panko:
43I abcd ⇒ 4I a ⋁ 4I b ⋁ 4I c ⋁ 4I d
sprawdźmy czy implikacja może być fałszywa
czyli 43I abcd ⋀ ∼4I a ⋀ ∼4I b ⋀ ∼4I c ⋀ ∼4I d
ponieważ 43I abcd to ∃ e∊N : abcd = e* 43 czyli abcd jest parzysta i dalej
każda z a, b, c d są nieparzyste czyli ich iloczyn jest nieparzysty : sprzeczność
. To wartościowanie nie jest możliwe.
Ta implikacja jest prawdziwa
13 gru 21:43
zadanie: nie rozumiem
mozna to inaczej wytlumaczyc niz implikacja
np. rozkladem na czynniki pierwsze?
13 gru 21:48
Panko: No może tak. jeżeli 43I abcd to 26 I abcd czyli w iloczynie czterech liczb a,b,c
d liczba pierwsza 2 musi wystąpić łącznie co najmniej 6 razy . Skrajna
sytuacja tego rozłożenia występowania 2 to 4 razy po 21 i zostają dwie dwójki
czyli 22 no i one w najgorszym razie się rozdzielą i dadzą dwie liczby
podzielne przez 4 . Ale to taki gadany dowód
13 gru 22:24
zadanie: a jakby bylo n=16?
13 gru 22:39
Panko: n3=163=(23)4=(24)3
weź a=b=c=d= 23 wtedy n3=163=abca
ale 16 I 23 ⋁ ....... 16I 23 no nie czyli jest fałszywa
13 gru 22:58
zadanie: dziekuje
13 gru 23:00
Panko: Ogólnie : niech n=2α , α∊N ( liczbę 2 można zastapić dowolną liczbą pierwszą.
wtedy n3= 23α i zobaczmy najbardziej niekorzystny przypadek, gdy żadna z
podzielności nIa itd nie zachodzi.
Oznacza to, że maksymalnie 2 wchodzi do rozkładu każdej z liczb a, b, c, d z
wykładnikiem α−1 czyli abcd<=24*(α−1) a stąd 23α <= 24*(α−1) czyli 3α<= 4α−4
czyli 4<=α
wniosek dla liczb >= 24 implikacja sie psuje
13 gru 23:18
zadanie: >= to znaczy ≥ ?
13 gru 23:28
zadanie: a mozna do tego pierwszego zadania tez to ogolnie rozpisac?
13 gru 23:29
Panko: Przedawkowałem rachowanie . Czas odpocząć
13 gru 23:44
zadanie: ?
14 gru 11:15
zadanie: moglbym jeszcze poprosic kogos o rozpisanie tego 1 zadania jak to ogolnie wyglada?
14 gru 12:11
Vax: m | k
3 ⇔ n | k
3, jest równoważne temu, że m i n mają w rozkładzie na czynniki te same liczby
| | at | |
pierwsze, których odpowiednie wykładniki (nazwijmy je at , bt) spełniają [ |
| ] = |
| | 3 | |
| | bt | |
[ |
| ], gdzie [x] − sufit z x. |
| | 3 | |
A co do tego, że n
3 | abcd równoważne temu, że co najmniej jedna z a,b,c,d dzieli się przez n,
to jest to równoważne temu, że n jest postaci 1 , p , p
2 , p
3 gdzie p jest dowolną liczbą
pierwszą.
25 gru 12:18
zadanie: dziekuje
25 gru 12:53