fizyka
shrek: Nieruchomy walec o momencie bezwładności I=25 kg*m2 został wprawiony w ruch obrotowy wokół osi
równoległej do tworzącej i przechodzącej przez jego środek. Moment siły względem osi obrotu
wynosił M=50 Nm. Po jakim czasie od chwili rozpoczęcia obracania się walec wykona N=400
obrotów? Wiadomo, że jego prędkość kątowa rośnie liniowo, poczynając od wartości 0.
wiem, że to forum matematyczne, jednakże bardzo potrzebuję pomocy
13 gru 17:48
Panko: ε= M/J = 50 [Nm] / 25[kg*m2] = 2 [ rad/s2]
α= εt2/2 i α =N* 2π ⇒ 400* 2π [rad]= 2[rad/s2] * t2/2 ⇒t=√800π[s] ≈50 [s]
13 gru 19:39
shrek: według odp. jest to 60
jednakże w tym wydaniu dość często zdarzają się błędy w odp.
13 gru 19:43
Loni: Skąd sie wzięło α =N*2π i czy α to przyspieszenie liniowe czy kąt alfa?
25 sty 19:59