Wyznacz funkcję odwrotną
Sebastian: Wyznacz funkcję odwrotną do f(x)=3√1+3arcsin(lnx)
13 gru 17:13
Panko: Najpierw ustal dla twojej funkcji f: X→Y i sprawdź czy jest tu bijekcją
13 gru 17:38
Sebastian: No i tu pojawia się problem, mianowicie jak to sprawdzić?
ln(x)∊<−1,1>, czyli funkcja odwrotna nie istnieje?
13 gru 18:33
Panko: wykreśliłem część rzeczywistą tej funkcji w wolframalpha i w y g l ą d a na
różnowartościową i n a czyli ma funkcją odwrotną ( ale to trzeba
przerachować)
ustalmy : X=< e−1 , e > f(X)=< 3√4/3, 3√4 >
wtedy y=f−1(x) = esin(ln3(x3−1)) , x∊< 3√4/3, 3√4 >
13 gru 19:09