Oblicz granicę korzystając z reguły de l'Hospitala
gumijagoda: Oblicz granicę korzystając z reguły de l'Hospitala
lim
e1/x−1arcctg x−π
x→
∞
(nie wiem czemu wychodzi tak niewyraźnie jak coś to w liczniku jest : e
1/x − 1)
Błagam pomóżcie bo za chiny ludowe nie mogę uzyskać właściwego wyniku
13 gru 17:12
Krzysiek: zacznij od tego jaki masz symbol? I czy możesz w ogóle zastosować tą regułę.
13 gru 17:15
gumijagoda: wydaje mi się że symbol powinien być [00] jeżeli jest inaczej to proszę wyprowadź mnie z
błędu
13 gru 17:19
13 gru 17:21
gumijagoda: czyli symbol będzie 0π ? Czyżby w tym przykładzie był jakiś błąd ?
13 gru 17:28
gumijagoda: poprzednie przykłady jakoś mi szły ale ten to ściana jakich mało
13 gru 17:30
Krzysiek: jest 0/(−π)
Jeżeli jest polecenie "Oblicz granicę korzystając z reguły de l'Hospitala" to pewnie jest błąd
w zadaniu.
Może jest x→−∞ ?.
13 gru 17:31
gumijagoda: rzeczywiście jest x→−∞ ale mnie osobiście to wcale nie rozjaśnia sprawy .....
13 gru 17:33
Krzysiek: arctg(−∞)=π.
więc masz symbol 0/0.
To pokaż jak korzystasz z tej reguły i liczysz pochodne.
13 gru 17:35
gumijagoda: (e1/x−1)'=e1/x/x2
(arcctg x − π)'= − 1/x2+1
po podstawieniu otrzymałem coś takiego Lim e1/x(x2+1)/x2 wychodzi symbol ∞/∞ więc znowu do
l'Hospitala ale tu już wychodzą dość dziwne pochodne ....
e1/x(x2+1)'=e1/x/x2*(x2+1)+e1/x*2x
(x2)'=2x
13 gru 17:48
Krzysiek: pochodna licznika źle, brakuje minusa.
pochodna mianownika źle napisana, a/b+c ≠a/(b+c)
| −1/x2e1/x | | x2+1 | |
| = |
| e1/x→1*1=1 |
| −1/(x2+1) | | x2 | |
13 gru 18:42