trygonometria/ sprawdzenie rozwiązania
Lemonka: Rozwiąż równanie: sin(x+
π6)cox+ sinxcos(x+
π6)=
12, x ∊ <0;2π>.
Zrobiłam coś takiego, ale nie jestem pewna czy dobrze, dlatego proszę o sprawdzenie

sin(x+
π6+x)= 0,5
sin(2x+
π6)=0,5
sin(
π6)= sin
π6
1. 2x+
π6=
π6 +2kπ
x= kπ
lub
2. 2x+
π6=π−
π6+2kπ
2x=
4π6 +2kπ
x=
π3 +kπ
x∊ {kπ;
π3 +kπ} i x ∊ <0;2π> ⇒ x∊ {
π3;
4π3; π; 2π}
Kaja: | | 1 | |
Powinno być sin(x+π6)= |
| |
| | 2 | |
x+
π6=
π6+2kπ lub x+
π6=
56π+2kπ ,gdzie k∊C
x=2kπ lub x=
23π+2kπ ,gdzie k∊C
uwzględniając dany przedział mamy: x∊{0,
23π,2π}