planimetriunia
tangensior xd: W rombie o boku a i kącie ostrym alfa poprowadzono z wierzchołka kąta ostrego odcinki do
przeciwległych boków tak, że podzieliły one romb na trzy części o równych polach. Oblicz
długości każdego z tych odcinków.
Plzzzzzz pomocy ;−−−−***************8
13 gru 16:43
Panko:

okazany kąt w przy wierzchołku B ma miare 180−α
przyjmuję, że a długość boku rombu, wtedy IBFI = p*a gdzie p ∊(0,1) to część
boku AC
Pole ΔABF= 1/2 * a * p*a * sin(180−α) = 1/2*a
2*psinα
ma byc Pole ΔABF = 1/3 Pole rombu = 1/3 a
2 sinα
z porównania 1/2*a
2*p = 1/3 a
2 sinα ⇒ p=2/3 czyli IBFI = 2/3 *a
stąd IAFI
2= IABI
2 + IBFI
2 −2IABI*IBFI*cosα
IAFI=
√13/9a2−2/3a2cosα
IAGI=IAFI stąd Pole czworokąta AFCG =1/3 Pola rombu
13 gru 17:56
pigor: ..., lub z symetrii rombu względem przekątnej tu AC i warunków
zadania chcemy aby
PΔAFC= 12PΔABF, co ma miejsce przy
jednakowych wysokościach względem FC i BF, gdy podstawy
|BF|=2|FC|= 2*
13a=
23a, wtedy
|AF|
2= a
2+
49a
2−2*a*
23cos(180
o−α)=
139a
2+
43a
2cosα,
czyli
|AF|2= 19a
2(13+4cosα} ⇒
|AF|= |AG|= 13a√13+4cosα . ...
13 gru 18:43