granice
matematyk za dyche: Próbowałem regułą de l`Hospitala ale i tak nie wychodzi

\lim
x \to 0 \frac{\sqrt{x
2+1}−\sqrt{x+1}}{1−\sqrt{x+1}} \\\\
Wychodzi mi 0,5 a powinno 1

W tym nie można tę regułą,a jakim sposobem np.?
\lim
x\to 0 \frac{\sqrt{x
2+1}−1}{\sqrt{x
2+25}−5}=
13 gru 16:07
Krzysiek: 1)to pewnie błąd w liczeniu pochodnych zrobiłeś, nie napisałeś obliczeń to nie wiadomo gdzie
ten błąd.
2)
skorzystaj ze wzoru:
i jak zauważyłeś to na tym forum inaczej zapisujemy wyrażenia matematyczne.
13 gru 16:41
matematyk za dyche: Jak robie tym edytorem tutaj to wychodzą wyrażenia wszystkie na sobie i jest to mało
czytelne.....
13 gru 16:42
MQ: Nieczytelne?
| | √x2+1−√x+1 | |
limx → 0 |
| |
| | 1−√x+1 | |
13 gru 19:16
matematyk za dyche: To jak te odstępy robić?Troche offtop będzie
13 gru 19:21
R: wychodzi jeden
13 gru 19:26
matematyk za dyche: jakaś podpowiedź?
13 gru 19:31
13 gru 19:36
matematyk za dyche: Nie no aż tak to nie pomagaj,to podstawowy wzór
13 gru 19:44
R: to napisz bo nie wiem gdzie masz blad jasnowidzem nie jestem
13 gru 19:48
R: jak nie potrafisz tutaj napisac to zrob zdj i wrzuc na jakas strone to zerkne
13 gru 19:48
matematyk za dyche: lim x→o √ x2+1 }− √x+1 1−√x+1=u{
2x2√x2+1−12√x+1{−12√x+1
limx\to 0\frac{\sqrt{x2+1}−\sqrt{x+1}}{1−\sqrt{x+1}}= limx \to
0\frac{\frac{1}{2\sqrt{x2+1}} \cdot 2x }−\frac{1}{2\sqrt{x+1}}{−\frac{1}{2\sqrt{x+1}}}
13 gru 19:49
matematyk za dyche: Wszystko rozmazane
13 gru 19:49
MQ: Używaj w ułamkach U zamiast u.
13 gru 19:50
R: i zostaje Ci teraz do rozwiazania
| | x | | 1 | |
limx→0 |
| / − |
| + 1 |
| | √x2+1 | | 2√x+1 | |
13 gru 19:54
matematyk za dyche: | | √x2+1−√x+1 | | 1 | | 1 | |
lim x→0 |
| =lim x →0U{ U[{2x}{2√x2+1− |
| {− |
| }= |
| | 1−√x+1 | | 2√x+1] | | 2√x+1 | |
13 gru 19:55
matematyk za dyche: a skąd to?
13 gru 19:55
MQ: Nawiasy, nawiasy
13 gru 19:57
matematyk za dyche: Moja głowa a raczej mózg jest na to za mały
13 gru 20:04
R: To nie od mózgu zależy.. Biologia..
połączenia neuronów
13 gru 20:29
matematyk za dyche: muszę jeść duzo orzechów włoskich i żuć gumę
13 gru 20:55