matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
anka:
√
n
− 2
lim (
)
3n + 5
n→
∞
13 gru 15:50
pigor:
..., np.
√
n
−2
lim
n→
∞
=
0
, bo stopień licznika < od stopnia mianownika ,
3n+5
√
n
−2
lub dalej = lim
n→
∞
=
3
√
n
2
+5
2
√
n
(1−
)
√
n
= lim
n→
∞
=
5
√
n
(3
√
n
+
)
√
n
2
1−
√
n
1−0
1
= lim
n→
∞
= [
]= [
]=
0
.
5
3
√
n
+
√
n
3*
∞
+0
∞
13 gru 16:03