Dana jest funkcja
Linmin: f(x)=(3m−4)x−m−1.Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których ta funkcja
a) ma miejsce zerowe (−7)
b) ma wykres nachylony do osi OX pod kątem 60 stopni
c) ma wykres prostopadły do wykresu funkcji y=14x+9
13 gru 14:54
pigor: ...,
a)
f(−7)= 0 ⇔ (3m−4)(−7)−m−1= 0 ⇔ −21m+28−m= 1 ⇔
⇔ −22m= −27 ⇔
m=2722 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) a=
3m−4= tg60o ⇒ 3m−4=p{3] ⇔ 3m=4+
√3 ⇔
m=13(4+√3) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
14*(3m−4)= −1 /*4 ⇔ 3m−4= −4 ⇔ 3m= 0 ⇔
m=0 . ...
13 gru 15:16