matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz i sprawdz
milicia:
pomocy
trzeba rozwiazac i sprawdzic 2x−3/x+1=1
13 gru 13:21
M:
16 lis 06:04
alex:
3
2x −
+ 1 = 1, x≠0
x
3
2x −
= 0 /*x
x
2x
2
− 3 = 0
3
2(x
2
−
) = 0
2
6
x
2
=
4
√
6
√
6
x = −
lub x =
2
2
2x − 3
no cóż, taki był zapis zadania, a powinien być (domyślam się):
= 1
x + 1
albo chociaż taki: (2x − 3)/(x + 1) = 1
16 lis 10:15