wyznacz sume !!
mysliciel: 
1/10*11+1/11*12+1/12*13+....+18*19=
13 gru 13:15
ICSP: | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| n * (n+1) | | n | | n+1 | |
Dalej nie powinno być problemów
13 gru 13:21
mysliciel: są problemy. co podstawić za n ?
13 gru 13:26
ICSP: Najpierw pierwszy ułamek.
13 gru 13:28
mysliciel: i tak każdy? Sorki, ale dalej nie rozumiem ;c
13 gru 13:29
ICSP: Każdy ułamek rozwiniesz tym wzorem. Prawie wszystko się skróci
11 = 10 + 1
| 1 | | 1 | |
| = |
| = ... |
| 10 * 11 | | 10 * (10 + 1) | |
13 gru 13:31
mysliciel:

1/ 10*11 + 1/11*12 + 1/12*13 + .... + 1/ 89*90
i podstawiłam i nic

z tyłu książki pisze, że wynik to 4/45
13 gru 13:50
ICSP: To pisz co ci po kolei wyszło.
13 gru 13:51
mysliciel:
1 1 1 1
10 * (10 + 1) + 11*(11+1) + 12(12+1) + ..... + 89*(89+1) =
13 gru 13:57
13 gru 13:58
mysliciel: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + ...+ |
| |
| 10 * (10+1) | | 11*(11+1) | | 12*(12+1) | | 89*(89+1) | |
13 gru 14:01
ICSP: No i dalej Rozwijasz to z podanego wyżej wzoru
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| 10(10 + 1) | | 10 | | (10 + 1) | | 10 | | 11 | |
itd
13 gru 14:03
mysliciel: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + ...+ |
| − |
| = |
| 10 | | 11 | | 11 | | 12 | | 12 | | 13 | | 89 | | 90 | |
13 gru 14:07
ICSP: i skracaj
13 gru 14:10
mysliciel: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| +...+ |
| − |
| |
| 10 | | 13 | | 89 | | 90 | |
13 gru 14:11
mysliciel: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| +...+ |
| − |
| |
| 10 | | 13 | | 89 | | 90 | |
13 gru 14:11
ICSP: | | 1 | | 1 | |
a dlaczego − |
| i + |
| się nie skrócą ? |
| | 13 | | 89 | |
13 gru 14:15
mysliciel: | | 1 | |
to − |
| sie skróci i tamto też  |
| | 13 | |
| | 1 | | 1 | |
to zostanie |
| − |
| = |
| | 10 | | 90 | |
tak?
13 gru 14:17
ICSP:
13 gru 14:17
13 gru 14:19
13 gru 14:20
mysliciel: dobra czaje xd hahahah tępy ja.....
bardzo, bardzo dziękuje za pomoc
13 gru 14:22