wielomiany
monia: wyznacz współczynniki a i b tak aby W(x)G(x) = H(x), jeśli:
W(x) = x2 + 3x + 2 , G(x) = ax +b, H(x) = 2x3 + 3x2 − 5x − 6
13 gru 13:05
ICSP: a = 2 oraz b = −3
13 gru 13:08
monia: a jak to obliczyłeś?
13 gru 13:09
ICSP: Porównałem w pamięci wyraz wolny i wyraz przy najwyższej potędze

Ty niestety musisz mnożyć :
W(x) * G(x) = (x
2 + 3x + 2) * (ax + b) = ...
Mnożysz każdy przez każdy a potem porównujesz współczynniki przy kolejnych potęgach :
x
3 :
x
2 :
x
1 :
x
0 :
13 gru 13:11
monia: też tak myślałam, ale nie byłam pewna, dziękuję
13 gru 13:12
ICSP: Możesz również próbować rozłożyć na czynniki H(x)
13 gru 13:14